Napísali o nás

ECOHOLDING.SK

09.11.2017

Spoločnosť Ecoholding.sk napísala na svojom blogu článok o našej reštaurácii. Uverejnený bol dňa 9.11.2017. Článok si môžete prečitať nižšie alebo na tomto odkaze: 

https://ecoholding.sk/page/skvele-jedlo-nieje-iba-o-jedle-a-vine-skvele-jedlo-je-predovsetkym-o-emocionalnom-zazitku

 

 

 

Skvelé jedlo nieje iba o jedle a víne. Skvelé jedlo je predovšetkým o emocionálnom zážitku.

ECOHOLDING.SK
Interiér reštaurácie Cactus v Bardejove

Skvelé jedlo nieje iba o jedle a víne. Skvelé jedlo je predovšetkým o emocionálnom zážitku. Prinášame článok s Erikom Richvalským, ktorý nám poskytol rozhovor o reštaurácii Cactus v Bardejove.

 

 

1. Ako vznikalo vaše podnikanie? Čo bolo vašou inšpiráciou?


Cactus Restaurant & Grill sme otvorili začiatkom roka 2010. V tomto období v Bardejove chýbala moderná reštaurácia, ktorej kuchyňa by bola trocha iná a odlišovala sa od štandardu, ktorý tu bol ešte z bývalého režimu. Stále viac ľudí, turistov a obchodných cestujúcich požadovalo kvalitu a štandardy, ktoré boli v zahraničí úplne bežné aj v našom meste. Tu sme videli priestor, kam sa môže naša reštaurácia uberať. Ak chcete, aby ľudia k vám chodili, musíte im ponúknuť niečo, čo inde nedostanú.

ECOHOLDING.SK
Terasa reštaurácie

2. Čo považujete za vaše súčasné silné stránky? Čím ste výnimoční?

 

Určite jednou zo silných stránok je jedinečné prostredie, či už sa jedná o interiér, kde dominujú drevené prvky. Ide o akýsi francúzsko – anglický štýl, ale aj exteriér, kde je veľká záhrada s jazierkom a vodopádom. Medzi silné stránky patrí určite aj kuchyňa. Pre zákazníkov pripravujeme jedlá, ktoré v širokom okolí nikde inde nenájdu. Môžem spomenúť napríklad hovädzie líčka so zemiakovo-špenátovým pýre, zapekané slimáky s bylinkovým maslom, konfitované kačacie stehno s domácou viedenskou knedľou alebo domácu ťahanú makovo – višňová štrúdľu. Jedlá pripravujeme modernými technologickými spôsobmi ako je napríklad sous – vide alebo konfitovanie. Taktiež pravidelne školíme náš personál, či už čašníkov alebo kuchárov. Snažíme sa vytvoriť krásne prostredie, skvelé jedlo a starostlivosť o ktorú sa postará náš personál. Skvelé jedlo nieje iba o jedle a víne. Skvelé jedlo je predovšetkým o emocionálnom zážitku.
   

 

 

3. Aké to bolo na začiatku?


Začiatky v akomkoľvek podnikaní sú ťažké. Obzvlášť to platí pre gastronómiu. Často nás brzdila a aj teraz brzdí slovenská byrokracia. Množstvo povolení, papierov, zákonov, nariadení a noriem, ktoré musíme dodržiavať. Je to utópia, pre každého. Takto ostáva menej času na tu tvorivú a produktívnu časť. 

ECOHOLDING.SK
V exteriéri reštaurácie dominuje veľká záhrada s jazierkom a vodopádom
ECOHOLDING.SK
Interiér, kde dominujú drevené prvky. Ide o francúzsko – anglický štýl

4. Používate aj suroviny od lokálnych dodávateľov, Bio kvalite alebo vlastné vypestované suroviny?


Určite áno. Berieme viacero surovín od miestnych dodávateľov. Čo by som určite spomenul je rybia farma v okolí Bardejova, od ktorej berieme pstruha. Čerstvosť takejto ryby je na nezaplatenie. V letnom období si sami taktiež pestujeme bylinky. Snažíme sa podporovať miestnych dodávateľov. Ak bude stúpať ekonomika v meste, bude stúpať aj kúpyschopnosť obyvateľov, ktorí budu viacej míňať a tak môžeme mať aj my viac zákazníkov.

 

 


5. Čo plánujete najbližšie pre Vašich zákazníkov?

 

Momentálne sme spustili nový zimný a la carte. Pre zákazníkov pripravujeme zimné nápoje, aby to nebolo v tomto období len o čaji a káve. A taktiež 11.11.2017 sme pre zákazníkoch pripravili Degustačný večer vín. Degustovať budeme 10 druhov vín pri dobrom jedle s príjemnou hudbou a atmosférou.

ECOHOLDING.SK
Konfitované kačacie stehno s domácou viedenskou knedľou
ECOHOLDING.SK
Pochutnať si môžete aj na domácej ťahanej makovo – višňovej štrúdli

6. Budeme radi keď pridáte ďalšie Vaše názory na aktuálny svet gastronómie.

 

Celosvetové trendy v gastronómií sú určite lokálnosť surovín. Na to si každá lepšia prevádzka dá obzvlášť zaležať.
Ďalej sa v poslednej dobe často kladie dôraz na jednoduchosť. Molekulárna kuchyňa je zdá sa na ústupe a čoraz viac šéfkuchárov sa vracia k jednoduchým receptom postaveným na menšom počte surovín, ale vysokej kvality. Niekedy je menej viac. Čoraz viac šéfkuchároch kladie tiež vysoký dôraz aj na plytvanie potravín a využívanie potravín  v kuchyni „od korienka až po list.“ To čo pre niekoho je odpad, pre šikovného kuchára môže byť bohatý zdroj na posunutie svojej kuchyni o level vyššie. Tých trendov v zahraničí je ozaj dosť. Ľudia začínajú namiesto rannej kávy piť take-away polievky. Každá prevádzka musí v prvom rade poznať svoju klientelu a ponúknuť im niečo, na čo zákazník nezabudne a bude k vám chodiť opakovane.

 

Neváhajte navštíviť príjemnú reštauráciu v meste Bardejov!